Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

12Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας Freedom For Birth.. και στην Κέρκυρα, 20/09/20



Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας Freedom For Birth σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012
Ώρα 20.30 - Ιατρείο Κέρκυρας, Πλατεία Σκαραμαγκά  
Η ταίνια που θα παιχτεί ταυτόχρονα σε 1000 σημεία στον πλανήτη σε παγκόσμια πρώτη προβολή!
Είσοδος ελεύθερη.
Οι μητέρες γεννούν μια παγκόσμια επανάσταση

ImageΗ παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας Freedom For Birth 
σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012 σε μια πρωτοβουλία από το Ελληνικό Δίκτυο για το Σεβασμό στη Γέννα, ENCA Hellas.
Το ντοκιμαντέρ Freedom For Birth έχει διάρκεια 60 λεπτών και καλεί σε δράση μέσα από συνεντεύξεις και συζητήσεις με κορυφαίους ειδικούς σε θέματα τοκετού από ολόκληρο τον πλανήτη, όπως επίσης με ειδικευμένους νομικούς σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι ζητούν να αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται διεθνώς η εγκυμοσύνη, η γέννα και η μητρότητα.

Δημιουργοί της ταινίας είναι οι βρετανοί Toni Harman και Alex Wakeford. Στην ταινία ξεδιπλώνεται η ιστορία της μαίας Agnes Gereb, από την Ουγγαρία, η οποία οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή υποστήριζε και βοηθούσε γυναίκες να γεννήσουν στο σπίτι. Αφορμή και αφετηρία είναι επίσης η ιστορία της Anna Ternovsky, μητέρας από την Ουγγαρία, η οποία όταν ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί κατήγγειλε τη χώρα της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή η νομοθεσία δεν της επέτρεπε να γεννήσει στο σπίτι, κέρδισε την υπόθεση και άνοιξε το δρόμο για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η γέννα, διεθνώς.

Ολοκληρώνοντας τα γυρίσματα στο πρόσφατο συνέδριο με θέμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τοκετό» που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη, οι συντελεστές της μεταφέρουν σε ολόκληρο τον κόσμο την ελπίδα ότι εκατομμύρια γυναίκες θα μπορέσουν να ενημερωθούν για το νόμιμο δικαίωμά τους να αποφασίζουν το πού και με ποιόν τρόπο θα γεννήσουν. Η ταινία έχει τη δυναμική να φέρει την αρχή μιας παγκόσμιας επανάστασης στην περιγεννητική φροντίδα, μια επανάσταση που καθοδηγούν οι ίδιες οι μητέρες και η ανάγκη τους –γι’ αυτό και ο υπότιτλός της: «The Mothers’ Revolution».
Σε περισσότερα από 900 διαφορετικά σημεία του πλανήτη θα αντηχήσει δυνατά η φωνή περισσότερων από 40 κορυφαίων ειδικών σε θέματα τοκετού, γιατρών, νομικών, μαιών, βοηθών μητρότητας, ακτιβιστών, οι οποίοι ζητούν να αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται διεθνώς η εγκυμοσύνη, η γέννα και η μητρότητα, να μπει τέλος στην παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον τοκετό και να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν το πού και με ποιόν τρόπο θα γεννήσουν.

«Εκατομμύρια γυναίκες σε πολλές χώρες του κόσμου, σπρώχνονται στα νοσοκομεία, καθηλώνονται στο κρεβάτι και σφαγιάζονται», αναφέρει η Hermine Hayes-Klein, αμερικανίδα δικηγόρος και μια από τους διοργανωτές στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Τοκετό, που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη.«Υφίστανται ανώφελες ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις, στις οποίες οι θεράποντες ομολογούν ότι καταφεύγουν για οικονομικούς ή λόγους προσωπικής τους ευκολίας. Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι γυναίκες συνειδητοποιούν ότι η γέννα μπορεί να είναι ασφαλής, χωρίς να πρέπει να βιώσουν την έλλειψη σεβασμού και την κακοποίηση».

Εκεί, στο σημείο όπου οι μητέρες συνειδητοποιούν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να έχουν την εμπειρία της γέννας με τον τρόπο που οι ίδιες επιθυμούν και επιλέγουν, ξεκινά μια παγκόσμια επανάσταση. Αυτήπυροδοτούν, με δυναμισμό και γνώση, οι βρετανοί παραγωγοί, Toni Harman και Alex Wakeford. Η Toni και οAlex είναι ένα ζευγάρι κινηματογραφιστών που έζησε τις βίαιες ιατρικές παρεμβάσεις που οδήγησαν σε μια επείγουσα καισαρική, πριν από τέσσερα χρόνια, όταν γεννήθηκε η κόρη τους. Είναι η τρίτη ταινία που ολοκληρώνουν με στόχο να προσφέρουν ενημέρωση και γνώση στις γυναίκες (ονομάζουν το όλο εγχείρημα OneWorld Birth project). «Γιατί η γέννα μπορεί και πρέπει να είναι η πιο όμορφη και συναρπαστική εμπειρία στη ζωή μιας γυναίκας», όπως λέει η Toni.

Στην ταινία ξεδιπλώνεται η ιστορία της μαίας Agnes Gereb, από την Ουγγαρία, η οποία οδηγήθηκε στη φυλακή επειδή υποστήριζε και βοηθούσε γυναίκες να γεννήσουν στο σπίτι, όπως επίσης η ιστορία της Anna Ternovsky,μητέρας από την Ουγγαρία, η οποία όταν ήταν έγκυος στο δεύτερο παιδί κατήγγειλε τη χώρα της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή η εθνική νομοθεσία δεν της επέτρεπε να γεννήσει στο σπίτι, δικαιώθηκε και άνοιξε το δρόμο για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η γέννα, διεθνώς.

«Η ταινία Freedom For Birth προσφέρει ένα «κλειδί» για να αλλάξει το σύστημα. Η γέννα θα αλλάξει όταν οι γυναίκες συνειδητοποιήσουν ότι έχουν δικαίωμα σε ουσιαστική υποστήριξη κατά τον τοκετό και διεκδικήσουναυτό τους το δικαίωμα», καταλήγει η αμερικανίδα νομικός Hermine Hayes-Klein.

Διοργάνωση για την Κέρκυρα: Ionian ACT με την ευγένή υποστήριξη της Ιατροχειρουργικής Εταιρείας Κέρκυρας
Η είσοδος δωρεάν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου